Geldige kortingen: Skihelmen, brillen, handschoenen en sokken

Waarom een skihelm essentieel is voor je veiligheid op de piste

Waarom een skihelm essentieel is voor je veiligheid op de piste

In deze blog leggen we je uit waarom het belangrijk is om een skihelm te dragen.. en dat is niet alleen voor je veiligheid!

Waarom een skihelm essentieel is voor je veiligheid op de piste

Skiën en snowboarden zijn sporten waardoor er jaarlijks veel mensen naar de bergen trekken. De adrenaline, snelheid en prachtige omgeving maken het een leuke sport, maar deze sport brengt ook veel risico’s met zich mee. Een van de belangrijkste maatregelen om de kans op ernstig letsel na een ongeluk te verkleinen, is het dragen van een skihelm. In dit artikel lees je waarom een skihelm enorm belangrijk is voor je veiligheid en hoe je het juiste model kiest.

Bescherming tegen hoofdletsel

Het dragen van een skihelm vermindert het risico op verwondingen aan het hoofd. Een val of botsing op de piste kan al snel leiden tot een hersenschudding of erger, zeker bij een erg hoge snelheid. Een helm beschermt je hoofd door de impact te absorberen en zo ernstigste schade te voorkomen.

Volgens meerdere studies kunnen skihelmen het risico op ernstig hoofdletsel met meer dan de helft verminderen. Dit geldt niet alleen voor beginners, maar juist ook voor ervaren skiërs. Een ongeluk zit in een klein hoekje, zelfs als je de techniek goed beheerst. Obstakels zoals bomen, ijzige plekken of andere skiërs kunnen onvoorspelbaar zijn, waardoor een helm altijd een verstandige keuze is.

Verbeterde technologie in moderne skihelmen

De afgelopen jaren zijn skihelmen sterk verbeterd door nieuwe technologieën. Daarnaast worden helmen steeds lichter en comfortabeler. Nieuwe materialen zorgen ervoor dat je nauwelijks merkt dat je een helm draagt. Sommige helmen hebben zelfs geïntegreerde functies zoals vizieren, Bluetooth voor muziek en communicatie, en ventilatiesystemen die je hoofd koel houden tijdens het skiën. Dit alles zorgt ervoor dat helmen niet alleen veiliger, maar ook prettiger in gebruik zijn geworden. Bekijk onze CRNK Ski helmen voor de nieuwste technologie hierin.

Is een skihelm verplicht?

In veel landen is het dragen van een skihelm voor kinderen verplicht, ook kiezen steeds meer volwassenen ervoor om ook een helm te dragen. Zo geldt in Oostenrijk bijvoorbeeld een helmplicht voor skiërs en snowboarders tot 15 jaar. Hoewel er voor volwassenen in de meeste skigebieden geen wettelijke verplichting geldt, raden experts aan altijd een helm te dragen. De meeste ongelukken gebeuren namelijk tijdens onverwachte situaties, zoals botsingen met andere skiërs, of op onverwachte ijzige pistes.

Door een helm te dragen, bescherm je jezelf niet alleen, maar geef je ook het goede voorbeeld aan anderen, vooral aan kinderen.

 

Hoe kies je de juiste skihelm?

Bij het kopen van een skihelm is het belangrijk om te letten op een aantal dingen. Allereerst moet de helm goed passen. Een te losse of juist te strakke helm biedt onvoldoende bescherming en zit vaak vervelend. De helm moet stevig op je hoofd zitten zonder te knellen, en hij mag niet verschuiven wanneer je je hoofd beweegt. Het is daarom belangrijk om hoe dan ook een helm te kopen die verstelbaar is, bij EpicGear is elke helm maximaal verstelbaar.

Daarnaast is het gewicht van de helm belangrijk. Lichte helmen bieden vaak net zoveel bescherming als zwaardere modellen, maar zitten veel comfortabeler. Vooral bij lange dagen op de piste wil je niet dat de helm gaat irriteren, je kunt hier makkelijk een ‘’ zwaar hoofd ‘’ van krijgen. Kijk ook naar de ventilatieopties van de helm. Goede ventilatie zorgt ervoor dat je hoofd niet oververhit raakt tijdens het skiën, wat vooral belangrijk is bij intensieve afdalingen of als het net iets warmer is. Een skihelm moet minimaal 4 ventilatiegaten hebben.

Skihelm kopen: waar let je op?

Als je op zoek bent naar een skihelm, zijn er tegenwoordig veel opties beschikbaar. Het is belangrijk om een helm te kiezen die niet alleen goed past, maar ook aansluit bij jouw specifieke wensen. Denk bijvoorbeeld aan het type helm: sommige skiërs geven de voorkeur aan een helm met vizier, terwijl anderen liever een normale helm dragen met een aparte skibril. Bekijk hier zelf wat fijn voor jou is want dit is persoonlijk.

De pasvorm is misschien wel het belangrijkste aspect bij de aanschaf van een skihelm. Een te losse helm biedt onvoldoende bescherming, terwijl een te strakke helm snel oncomfortabel wordt. Pak een helm die in jou maat categorie zit en zorg ervoor dat je altijd een verstelbare skihelm koopt.

Conclusie: veiligheid voorop

Een skihelm is meer dan een accessoire; het is een erg belangrijk onderdeel van je uitrusting als je veilig wilt skiën of snowboarden. Hoewel het misschien verleidelijk is om zonder helm de piste op te gaan, is de kans op letsel simpelweg te groot. Moderne helmen zijn comfortabel, licht in gewicht en trendy!

Of je nu een beginner bent of een ervaren skiër, een helm vermindert de kans op ernstig letsel en geeft je de zekerheid om volop te genieten van je wintersportvakantie. Veilig skiën begint met de juiste uitrusting, en een skihelm staat daarbij bovenaan de lijst.

Skihelm kopen? Kijk snel op EpicGear.nl En vind een dames skihelm, heren skihelm, of kinder skihelm voor een bijzonder goede prijs, want ook dat is belangrijk!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »