Profiteer nu al van Black Friday kortingen!

Wat is het verschil tussen een mountainbike helm en een racefiets helm?

  • Geplaatst op
  • 0
Wat is het verschil tussen een mountainbike helm en een racefiets helm?

Wat zijn de verschillen tussen een mountainbike helm en een racefietshelm? Kun je een helm voor op de wielrenfiets ook dragen tijdens het mountainbiken en is een mtb helm ook geschikt voor op de weg? Het dragen van de juiste helm voor mountainbiken of wielrennen is belangrijk. Zo weet je zeker dat jouw hoofd tijdens een val goed beschermt blijft. Ben jij een liefhebber van downhill mountainbiken of het rijden van tijdritten op de wielrenfiets? In dit artikel lees je alles wat je wilt weten over de verschillen tussen een mtb en race helm.  

MTB helm versus racefiets helm: de belangrijkste verschillen

Mountainbike helmen: een mtb helm heeft een minder aerodynamisch design dan een racefiets helm. De meeste helmen voor mtb zijn voorzien van een zogenaamde visor. Dit is het afneembare klepje dat zich boven de ogen aan de voorzijde van de helm bevindt. Deze visor zorgt ervoor dat zowel je ogen als gezicht beschermd blijven tijdens het mountainbiken.

Niet alleen tegen invallend zonlicht, maar ook tegen laaghangende takken en regendruppels die van de mountainbike helm af druipen. Nog een verschil is dat een mtb helm een zij- en achterkant heeft die langer is zodat de slaap en het achterhoofd optimaal beschermd blijven.  

Racefiets helmen: een racefiets helm heeft een design dat meer gestroomlijnd is dan een mountainbike helm. Ze worden ook wel aero helmen genoemd. Door deze vorm hebben de fietshelmen een zeer lage weerstand waardoor je met minder kracht meer snelheid kunt maken én houden. Nog een verschil met een mountainbike helm is dat een racehelm veel lichter van gewicht is. Des te lichter je bent, des te meer tempo je kunt maken op de fiets. 

 

Zijn mountainbike en racefiets helmen even veilig?

Er zijn geen verschillen tussen beide helmen als het aankomt op de veiligheid. De beste helmen voor op de wielrenfiets of op de mountainbike zijn voorzien van MIPS. Dit wordt ook wel Multi Directional Impact Protection System genoemd. Dit is een systeem dat er tijdens een val voor zorgt dat de druk op je hersenen minimaal blijft om ernstig letsel te voorkomen.

Dat is mogelijk omdat helmen met dit systeem zijn voorzien van een zogenaamde EPS Liner die het hoofd helemaal omsluit. Tijdens een val draait het systeem rondom het hoofd om deze zo stabiel mogelijk te houden. Het systeem ligt geïntegreerd in de race- of mtb-helm.  

 

Is het verplicht om een helm te dragen op de MTB of racefiets? 

Het is nog niet verplicht om een helm te dragen tijdens het mountainbiken of wielrennen. In competitie verband geldt er in veel gevallen wél een helmplicht. Het niet verplicht hoeven dragen van een helm tijdens het mountainbiken of racefietsen geldt overigens niet voor elektrische mountainbikes, racefietsen of speed pedelecs met een maximumsnelheid tot 45 km/h.

Voor deze e-bikes geldt wel een helmplicht. Ongeacht of er wel of geen plicht bestaat is het dragen van een goede fietshelm tijdens mountainbiken of racefietsen altijd verstandig. 

 

Welke verschillende soorten mountainbike en racefiets veiligheidshelmen zijn er? 

Mountainbike helmen

  • Full-face: een full-face helm wordt het vaakst gebruikt tijdens downhill mountainbiken. Het design van deze mtb-helm is geïnspireerd op de integraalhelm uit de motorsport. De voorzijde is gesloten zodat ook het gezicht tijdens een crash goed beschermd blijft. 

  • Dropframe: een dropframe mtb-helm lijkt qua design op een full-face helm. Het enige verschil is dat de voorzijde van deze mountainbike helm open is. De zij- en achterkant van een dropframe mountainbike helm is wat langer voor een goede bescherming van de oren en de slapen. Bijvoorbeeld tijdens een crash, impact van buitenaf of een val.  

  • Speedframe: een speedframe helm toont qua uiterlijk wel een aantal gelijkenissen met een racefietshelm. Ze zijn licht van gewicht en hebben een licht aerodynamische vorm met een vaste visor. De zijkant is wat hoger uitgesneden voor meer bewegingsvrijheid.  

Racefiets helmen

  • Tijdrithelmen: een tijdrithelm is niet alleen gestroomlijnd, maar ook nog eens licht van gewicht. Tijdens het neerzetten van de beste tijd kan elke gram namelijk het verschil maken. Een tijdrithelm is comfortabel en licht mét een fantastische aerodynamica. 

  • Aerodynamische helmen: zoals de naam al doet vermoeden zijn deze racefiets helmen voorzien van een aerodynamisch design. Dat betekent dat ze tijdens het wielrennen heel weinig weerstand bieden tegen de wind. Daardoor kun je meer snelheid maken, zonder dat je daarbij veel lichamelijke krachtsinspanningen hoeft te leveren.   

 

Mountainbike helm met visor of aerodynamische racehelm? 

Op het oog zijn er weinig verschillen tussen een mountainbike helm en een racefietshelm. De belangrijkste zijn misschien wel het design, de aerodynamica en de afneembare visor. Daarnaast zijn er wel veel verschillende soorten helmen voor wielrennen of mountainbiken. 

Voor op de mtb kun je kiezen voor een speedframe, een drop frame of een full-face helm. Deze mountainbike helmen zijn een aanrader tijdens downhill. Liefhebber van wielrennen? Dan kun je kiezen voor een lichtgewicht tijdrithelm of een aerodynamische racehelm. Heb je een handje hulp nodig bij het kiezen? Bekijk eens ons assortiment aan fietshelmen.

En weet je niet precies wat voor helm nou bij jou past? WhatsApp gerust eens naar +31 630238131 en dan helpen we je verder.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »